שתל שבלול

עד לא מזמן נחשבו ליקויי שמיעה על רקע פגיעה באיברי האוזן הפנימית לכאלה שאין אפשרות לסייע בהם. היום, שתלי שבלול מאפשרים שיפור בדיבור ובהבנה, יכולת ריכוז טובה יותר בסביבה רועשת, ואפילו הנאה מרובה מהאזנה למוזיקה אהובה. ניתוח שתל שבלול נחשב הליך ארוך ולא פשוט, שמשתתף בו צוות רפואי מגוון. מי שבוחרים לעבור ניתוח השתלת שתלי שבלול, מדווחים על עלייה מהותית באיכות החיים ובקשרים החברתיים. הכל על שתלי שבלול – לפניכם.

 

 

ליקויי שמיעה עצביים ומתי כדאי לשקול שתל שבלול?

ליקויי שמיעה נחלקים לשתי קטגוריות: ליקויי שמיעה הולכתיים (שמקורם בפגיעה בחלקי מערכת השמיעה האחראיים על איסוף המידע והעברתו אל האוזן התיכונה, כמו למשל דלקות וחבלות באוזן, פגיעה בעור התוף וכדומה) וליקויי שמיעה עצביים-תחושתיים (שמקורם בפגיעה בחלקים אשר באוזן הפנימית, כמו השבלול, עצב השמע, תאי השערה ואחרים). ליקויי שמיעה על רקע עצבי מתרחשים בדרך כלל על רקע מולד / גנטי או על רקע של מחלה כמו דלקת קרום המוח או חזרת. גם טראומות וחבלות וחשיפה לרעשים בעוצמה גבוהה עלולים לפגוע באיברי האוזן הפנימית. עם הגיל, יכולות ההולכה העצבית של הקול פוחתות, ועלולה להתפתח לקות שמיעה על רקע עצבי שהיא אופיינית לגילאים מבוגרים.

 

במקרים של לקות שמיעה על רקע עצבי, ניתן לבחור בשתלי שבלול אשר עשויים להציע פתרון טוב ואף להשיב את השמיעה לטווחי הנורמה – גם אצל תינוקות (בדרך כלל מגיל עשרה חודשים). שתלי שבלול עוקפים את מערכת השמיעה הטבעית ומספקים גרייה חשמלית ונתונים אודות צלילים ורעשים היישר אל עצבי השמיעה (ומשם מועברים אל מערכת עיבוד הצלילים במוח). שתלי השבלול נחשבים כיום האביזר הרפואי היחידי המסוגל לשקם את העיבוד של קלט אחד מחמשת החושים.

 

 

למי לא מתאים שתל שבלול?

בישראל, מי שסובלים מלקות עצבים בשמיעה הם זכאים להשתלת שתלי שבלול מטעם קופת החולים. השתלים מתאימים גם במקרים של לקות שמיעתית מהותית.

שתלי שבלול יתאימו פחות במקרים הבאים:

  • אצל מטופלים בעלי לקויים מבניים באוזן הפנימית שלא יאפשרו מיקום מדוייק של שתלי השבלול, ואצל מטופלים שחסרים את עצבי השמיעה ולכן יצטרכו להעזר במכשירי שמיעה.
  • אצל מטופלים מבוגרים הסובלים מלקויי שמיעה חמורים מגיל צעיר ואשר לא פיתחו יכולות שפתיות במהלך חייהם
  • אצל מטופלים שסובלים מבעיות ומחלות נוספות באוזניים, כמו דלקות אוזניים כרוניות או הצטברות נוזלים באוזניים

 

המבנה של שתל שבלול

שתל שבלול מורכב משני חלקים: חלק אחד חיצוני, וחלק אחד פנימי. החלק החיצוני של שתל השבלול אחראי על איסוף המידע. בדרך כלל יהיו בו מיקרופון, אנטנה ומגנט, ומעבד אשר מבצע הכנה ראשונית של הצלילים שנקלטים ועיבודם מאותות דיגיטליים לחשמליים, לקראת שליחתם אל האוזן הפנימית. החלק החיצוני של שתל שבלול מורכב מאחורי האוזן.

 

החלק הנוסף של שתלי שבלול הוא החלק הפנימי, המושתל בניתוח. חלק זה מכיל אלקטרודה סלילית, היא בעצם התחליף ל"שבלול", אשר אוסף ושולח את המידע הקולי אל עצבי השמיעה. את החלק הפנימי של שתל השבלול ממקמים בתוך האוזן הפנימית בהליך כירורגי.

 

 

ניתוח שתל שבלול

ניתוח המיקום של החלק הפנימי של שתל השבלול נחשב ניתוח מורכב. הוא מבוצע בהרדמה כללית ואורך כשלוש שעות, ומשתתף בו צוות רפואי נרחב הכולל רופא מרדים, צוות דימות, רופאי אף אוזן גרון, ואף קלינאי תקשורת. בהליך מבוצע חתך בחלקו האחורי של האוזן, והשתל ממוקם באזור "החלון העגול" של איבר השבלול באוזן. לצד מורכבות ההליך, הוא אינו נחשב הליך מסוכן, ושיעורי ההצלחה שלו גבוהים.

 

 

שתלי שבלול בילדים לקויי שמיעה

טרם הבחירה לעבור את ההליך המורכב של שתלי שבלול, מומלץ להסתייע בצוות מקצועי של מומחי שמיעה על מנת לבצע בדיקת שמיעה לילדים ולקבל אבחון מיטבי בנוגע למהות לקות השמיעה – בשתי האוזניים. אם הלקות נובעת מתפקוד לוקה בחסר בהיבטים העצביים, חשוב לדעת שכבר מהגיל הצעיר של פחות משנה אחת, ניתן להשתמש בשתלי שבלול ולהשיג שיפור ניכר, בדרך כלל, באיכות השמיעה. זה הזמן להזכיר כי דווקא אצל תינוקות, פעוטות וילדים, התפתחות שפתית תקינה, יכולות חברתיות ואפילו דימוי עצמי, קשורים כולם בקשר הדוק עם שמיעה טובה, ובמובן הזה שתלי שבלול עשויים להוות החלטה משנת חיים.

 

 

לאחר הניתוח – האם השמיעה חוזרת להיות מיטבית עם שתלי שבלול?

בעוד מרבית ניתוחי ההרכבה של שתלי שבלול מסתיימים בהצלחה, נמצא כי שיעור ההצלחה והשיפור בשמיעה לאחר הניתוח מושפעים גם בנכונות המטופל להשתתף בהליכי שיקום אודיולוגיים שמותאמים לגיל המטופל וליכולותיו. תכניות "לימוד מחדש" של שמיעה טובה ופיענוח הצלילים, תסייע לכל מטופל להפיק את המרב משתלי השבלול ומהשמיעה החדשה והאיכותית בה זכה.

 

 

סוגים שונים של שתלים שבלול – איך בוחרים?

הבחירה של שתלי שבלול חייבת להתאים באופן מקצועי, כמובן, למטופל, ולקחת בחשבון משתנים כמו: גיל המטופל (והאפשרות שהאוזן תגדל עם השנים), מבנה האוזן שלו, סוג הלקות ומשך הזמן שהמטופל סובל ממנה, המצב הפיזיולוגי של איברי פנים האוזן והשבלול, ועוד. הבחירה של שתלי שבלול שתתאים למטופל תתבצע באמצעות הצוות המקצועי והמטופל ובהתאם למאפיינים, לקבלת תוצאות אופטימאליות.